Rouwen, na overlijden, scheiding of bij verlies van gezondheid

Rouwen is een normaal, maar pijnlijk proces na een verlies. U rouwt na het overlijden van iemand die u dierbaar is. Maar ook na een scheiding kunt u rouwgevoelens ervaren om het afscheid van uw partner en uw relatie. U gaat zich instellen op een andere toekomst. U kunt ook  ‘in de rouw’ zijn na het verlies van uw gezondheid, als u blijvende beperkingen ervaart na een ziekte. Dit kan uzelf betreffen, maar ook uw partner of uw kind.

Bij rouwen komen allerlei, soms verwarrende en meestal heftige emoties voorbij. De meeste mensen hebben voldoende veerkracht om zo’n proces op eigen kracht door te maken. Hoe dan ook, rouwen vraagt energie en aandacht…

Soms kunt u het gevoel hebben dat u ‘niet toe komt’ aan het rouwen, omdat u een druk leven hebt, met werk, huishouding, zorg voor kinderen of ouders. Misschien ‘durft u het niet goed aan’, de confrontatie met het verdriet gaat u liever uit de weg…

Begeleiding bij verlies

In gesprekken help ik u aandacht te geven aan het verdriet en alle andere gevoelens die er op dit moment spelen.  Hierdoor wordt het gemis niet minder, of minder pijnlijk, maar wel draaglijker.
Zodat u beter kunt omgaan met het verlies, en in staat bent uw leven opnieuw kleur en betekenis te geven.

Een rouwboek maken

Naast de gesprekken kunnen we ook Lutografie  inzetten. (‘Luto’ betekent rouw en ‘grafie’ betekent vastleggen / opschrijven.) Met Lutografie gaat u een eigen rouwboek maken, aan de hand van een mooi online programma.
In overleg kiezen we welke opdrachten nu voor u geschikt zijn en u verder kunnen helpen in uw proces. Lutografie biedt ook ontspanningsoefeningen, filmfragmenten, artikelen en opdrachten.

Tarieven en vergoeding

Voor de ondersteuning bij verlies betaalt u per gesprek  €124,- (inclusief voorbereiding en verslaglegging). Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

Als we Lutografie inzetten, betaalt u eenmalig €75,- extra.

  • LET OP:

Uw behandeling wordt wel vergoed vanuit de basisverzekering als er sprake is van een ‘verstoord rouwproces’ of ‘complexe rouw’. De behandeling valt dan onder de Basis GGZ.  Bij twijfel, overleg even met uw huisarts, of neem contact met mij op.

Reguliere rouwtherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Mocht u aanvullend verzekerd zijn voor Psychologische hulpverlening, bijvoorbeeld bij De Friesland, dan kunt u (een deel van) de kosten vergoed krijgen. Hiervoor is wel een verwijzing van de huisarts nodig.